Topvorming DAX

door Stocktimer geplaatst op 14 januari 2017
Technische Analyse op de Duitse DAX-index
De DAX heeft sinds december jl. een spectaculaire stijging doorgemaakt, net als overigens de andere westerse aandelenbeurzen. De koers duwt momenteel al de nodige dagen tegen de bovenkant van het middellange termijn trendkanaal, welke een bandbreedte kent van circa 875 punten, ofwel zo’n 7,5%. Deze bovenkant bevindt zich thans rond 11680. Een doorbraak uit het kanaal levert een versnelling op in deze Uptrend, met als Flap & Klap Koersdoel niveaus rond 12550. Rond dat Koersdoel bevindt zich ook de belangrijke Top van april 2016. Zie de LT Grafiek.

Of zo’n versnelling er direct zal komen, is rationeel gezien natuurlijk maar de vraag. Om met de Duitsers te spreken: In Berlin hab ich mein Herz verloren, aber mein Bein in Stalingrad. Maar anderzijds, in een beursklimaat zoals we dat de afgelopen jaren kennen -welke mede door inmenging van centrale banken, en bijbehorende manipulatie van de prijsindex Dow Jones (lees: via het aandeel Goldman Sachs, dat daar immer bovenaan prijkt) eerder doet denken aan een communistische planeconomie dan op een op kapitalisme geschoeid vrij financieel systeem- is niets voorshands uit te sluiten. Maar goed, ik draaf wat door, bemerk ik …

Uitgaande van ratio, er zijn sinds begin dit jaar technische aanwijzingen dat de DAX toe is aan een correctie komende weken van minstens 4%, berekend vanaf dat moment, dus tot 11060. Anderzijds zijn er voor de komende paar dagen eveneens nog technische aanwijzingen dat er opwaarts eerst nog ruimte is richting circa 11690. Want in de Ichimoku Grafiek stoeit de koers nu met de Turning Line, wat in een Uptrend dikwijls gezien wordt als leuk bijkoopmoment. De koers is momenteel 11629.

In de LT Grafiek hebben we prematuur de Fibonacci Levels ingetekend, er vanuit gaande dat rond het huidige koersniveau toch eerst topvorming zal plaatsvinden. De correctie die we voorzien zal dan gaan tot rond het 50% Level (11047). Daar ligt tevens de Standard Line rond 10660, een niveau waar de Lagging Line bij een meer trading verloop vaak naar terugkeert. De Koers zit dan wel in een Uptrend, maar vertoont momenteel degelijk ook Trading trekjes. Dus een correctie kan zelfs venijnig worden, en gaan tot de koers begin december (100% Retracement, dus tot 10402), zolang deze Standard Line blijft verkeren onder het lage Fibonacci Level (10882). Een neerwaartse correctie van 8+% derhalve. Voor filosoferen over wat dat laatste zou betekenen voor de lange termijn trend, is het nu nog te vroeg.

Anderzijds filosoferend, uitgaande van een gezonde correctie binnen de lange termijn Uptrend, dus als er komende weken bodemvorming optreedt boven 10882, zijn komende maanden eerste opwaartse Koersdoelen de top die we nu voorzien (circa 11692) en de 113% en 127% Fibonacci Levels (11859 resp. 12027). Dit laatste niveau valt overigens ook binnen het eerder genoemde toppatroon van april 2016.
Wilt u, net als onze Abonnees, direct via de e-mail worden geïnformeerd wanneer ons Handelssysteem LONG of SHORT zegt? Meld u dan nu aan voor een voordelig Tradesignaal Abonnement.

TA - Update zilver
TA - Update zilver
Stocktimer Watchlist
Stocktimer Watchlist

Gerelateerde nieuwsberichten


'ECB maakt systeem kapot'

door Redactie geplaatst op 14 maart 2016
De ECB wil de inflatie kost wat kost dicht tegen de 2 procent brengen en wordt zo als het ware een kamikazepiloot. Dat zegt Nout Wellink, oud president van De Nederlandsche Bank.