Hefboomproducten ook in Nederland onder vuur

door Redactie geplaatst op 23 februari 2017
Er wordt gewerkt aan een nieuwe Nederlandse regelgeving voor hefboomproducten als CFD's, binaire opties en turbo's. Er is geen volledig verbod in de maak zoals in België, maar de brokers zullen zich wel moeten aanpassen.
Heel wat argeloze mensen worden in de val gelokt door promoties van binaire optie brokers die het instrument als een beleggingsproduct in de markt zetten. In feite gaat het eerder over een gokproduct, je moet namelijk gokken of de koers binnen enkele ogenblikken hoger of lager zal staan. Bij een juiste gok krijg je een bepaalde winst uitgekeerd, bijvoorbeeld 80% bovenop je inzet. Maar net om die reden is het moeilijk om dit op langere termijn winstgevend te maken: je moet in meer dan 50% van de gevallen juist gokken om op lange termijn winst te maken. De broker is dus statistisch gezien in het voordeel en hij strijkt bovendien jouw inzet op. Dit is een doorn in het oog van de regulatoren en verschillende landen beginnen in te grijpen. De sector zelf begint zich ook al aan te passen met onder andere de lancering van het Daweda platform. Hier handelen binaire optie traders rechtstreeks tegenover elkaar, terwijl Daweda alleen een commissie opstrijkt. Het platform heeft er dus geen belang bij dat de speler snel zijn geld verliest.

Ook bij CFD's en forex kunnen de verliezen fors oplopen. Er wordt vaak gewerkt met een extreem hoge hefboom en bij grote marktbewegingen kan dit bij heel wat brokers zelfs resulteren in het opbouwen van een schuld. Met een account van 1000 euro kan je al snel posities innemen ter waarde van 100 000 tot soms zelfs 500 000 euro. Bij een marktbeweging van 2% in de verkeerde richting zorgt dit voor een verlies van 2000 euro in het geval er met 100 000 euro gehandeld werd. In dit geval zou de klant een schuld van 1000 euro hebben opgebouwd aan de broker.

De AFM werkt nu aan een reclameverbod voor binaire opties en CFD's of turbo's met een hefboom van 10 of hoger. Ook CFD's die tot een restschuld kunnen leiden lopen in het vizier. Een aantal brokers zoals Plus500 of Markets bieden al langer een bescherming aan tegen een negatief accountsaldo en andere brokers zullen dus ook deze weg op moeten als ze nog reclame willen maken in Nederland.
'Fed zal rente pas verhogen in september'
'Fed zal rente pas verhogen in september'
TA - Update zilver
TA - Update zilver

Gerelateerde nieuwsberichten


'ECB maakt systeem kapot'

door Redactie geplaatst op 14 maart 2016
De ECB wil de inflatie kost wat kost dicht tegen de 2 procent brengen en wordt zo als het ware een kamikazepiloot. Dat zegt Nout Wellink, oud president van De Nederlandsche Bank.