Clinton wint, joepie. Trump wint, uhh okay … Joepie!

door Stocktimer geplaatst op 12 november 2016
“Goed” nieuws is dus “goed”, en “slecht” nieuws is ook “goed”, zoals we dat de laatste jaren steeds vaker zien. Hoe kan dat?

 Afgelopen beursweek in een notendop

  • Duitse 10 Jaars Rente technisch sprint omhoog
  • Trump nieuwe President USA
  • Goud en EUR/USD stevig gedaald
  • Olie door steun gezakt
  • Europese beurzen zijn stil gaan liggen

Voor wie het nog niet wist ;-), The Donald is in de nacht van dinsdag op woensdag gekozen tot President van Amerika. De maandag en dinsdag ervoor leek het er nog op dat Clinton nog zou winnen, en waren de beurzen derhalve in een Joepie-Stemming. Na een teleurstelling woensdagochtend die maar liefst een paar uurtjes duurde, verkeerden in het aangebroken Trump-Tijdperk de rest van de week de beurzen eveneens in een Joepie-Stemming, om gewoon hoger te sluiten dan de week ervoor.

Dow Jones maakte onverstoorbaar een All Time High (zie grafiek)

“Goed” nieuws is dus “goed”, en “slecht” nieuws is ook “goed”, zoals we dat de laatste jaren steeds vaker zien. Hoe kan dat? Voor de crisis in 2008 uitbrak, zou dit nog een gerede vraag zijn, nu al lang niet meer. Sindsdien zijn er namelijk twee extra spelers ten tonele verschenen: de Centrale banken met hun koste wat het kost-stimuleringsmaatregelen, en dientengevolge het schier onverwoestbare vertrouwen onder beleggers in de aandelenbeurzen. Feitelijk zijn de Centrale banken een Alles of Niets-strijd aangegaan in het opdrijven van indexkoersen, want zonder hogere aandeelbeursindexen, is er geen fundament voor het financiële systeem zoals dat sinds zes decennia is opgetuigd. Daarom maakte de aard van het nieuws ook deze week niet zoveel uit, het onverwoestbare vertrouwen zei immers ook ditmaal, zo viel te proeven in het nieuws: óf Trump is goed voor de Amerikaanse economie, en zo niet, dan verzint de FED wel weer iets om de indexen mee op te drijven.

Het is de laatste jaren dan ook voor marktpartijen een “goede gewoonte” geworden om het jaar af te sluiten met een mooie spurt omhoog, en dan nog het liefst in stijl. We zagen afgelopen week dan ook met name de symbolische Moeder Aller Indexen, de Dow Jones Industrial, buitenproportioneel oplopen om een opwaartse eindejaarsrally te forceren , terwijl bijvoorbeeld de S&P 500 en de Europese indexen per saldo feitelijk stil bleven liggen.

Komende beursweek

Bij oplopende rente en dalende olieprijs passen lagere indexkoersen, lagere goudprijs. Goud voldeed afgelopen week aan deze regel, de indexen waren zoals gezegd de dissonant. Op een gegeven moment zal dit gecorrigeerd worden. Met dit “gegeven moment” bedoelen wij eigenlijk al begin komende week. Wij verwachten dalende indexkoersen, in ieder geval in de eerste helft van de week. Onze Abonnees ontvangen dit weekend dan ook een mooi Tradesignaal voor komende week op de …, uiteraard met Koersdoel en Stoploss.

Watchlist voor komende week

Zie voor interessante koersniveaus de Stocktimer Watchlist:
 

Olietankers: Een zoektocht naar de reden waarom 2016 een teleurstelling was.
Olietankers: Een zoektocht naar de reden waarom 2016 een teleurstelling was.
Bijzondere Beursweek Ahead – LONG Kansen
Bijzondere Beursweek Ahead – LONG Kansen

Gerelateerde nieuwsberichten


'ECB maakt systeem kapot'

door Redactie geplaatst op 14 maart 2016
De ECB wil de inflatie kost wat kost dicht tegen de 2 procent brengen en wordt zo als het ware een kamikazepiloot. Dat zegt Nout Wellink, oud president van De Nederlandsche Bank.