AEX-index naar 530 of 330?

door Stocktimer geplaatst op 17 april 2016
De koers is uitgebroken uit het dalende trendkanaal, doch er staat nog een gap open rond 440. 445 en 470 cruciaal.
De AEX-index brak afgelopen week opwaarts uit het neerwaartse trendkanaal welke zich sinds zomer  2015 had ontwikkeld. Dit is een kanaal met een enorme intraday bandbreedte van liefst 100 punten. Blijvend boven dit kanaal (435) geldt als koersdoel 530. Met de uitbraak brak de koers ook het 62,8% Fibonacci level (445) van de recente daling welke zich sinds december 2015 vanaf 470 voltrok. Hiervan is het koersdoel 470. Tevens is het zijwaartse trendkanaal welke ontstond in maart jongstleden, opwaarts gebroken. Dit impliceert eveneens een koersdoel van 470. De Ichimoku grafiek bevestigt de opwaartse beweging al wat, doordat de Ichimoku Cloud zich  momenteel opwaarts aan het plooien is.
Wanneer de 470 gehaald wordt, breekt de koers tevens de neklijn van het eveneens enorme (range van 380 tot 460) omgekeerde SHS patroon welke zich sinds herfst 2015 ontwikkelde. En deze heeft, net als de uitbraak uit het neerwaartse kanaal, een koersdoel van (iets boven) 530.

Deze week zijn dus alle seinen op groen gezet. Het lijkt haast geörkestreerd, en te mooi om waar te zijn.

Mocht de koers toch weer in het neerwaartse kanaal terugkeren, geldt als koersdoel de onderkant van dat kanaal, 330. Er staat overigens nog een Gap open met koersdoel 440, dus een beweging richting of in het neerwaartse kanaal is niet uitgesloten.

De inzet van het huidige koersverloop is dus groot, beide kanten op. Vergeleken met het koersverloop van het afgelopen anderhalf jaar begint de heftige ineenstorting van de beurzen in 2011, zo langzamerhand wat bleekjes af te tekenen. Het mag duidelijk zijn dat 445 en 470 dé koersniveaus zijn waar de zware strijd wordt beslecht voor het lange termijn plaatje van de AEX-index. Wat de uitkomst ook wordt, geen van beide scenario’s is te prefereren. Opwaarts betekent dat de Bubbel tot astronomische proporties verder wordt opgeblazen tot mogelijk een bearish Broadening formation, welke dus vaak neerwaarts aflopen. Anderzijds betekent het neerwaartse scenario een nieuwe ineenstorting van de beurs, feitelijk eigenlijk een kortere weg naar hetzelfde eindresultaat.

Het is eigenlijk te hopen dat er iets of iemand in staat zal zijn om de rust eindelijk weer te laten keren, opdat geen van beide scenario’s uitkomt, maar de beurs in rustiger vaarwater terecht zal komen om voor de langere termijn weer te normaliseren, met vooreerst een langerdurend zijwaarts koersverloop, bijvoorbeeld tussen 470 en 410. Schiet ook niet, kan worden gedacht. Maar ja, zeker met de huidige wereldwijde instabiliteit, is iets altijd nog beter dan niets. Een gezonde economie is gebaseerd op vertrouwen, en niet op het voortdurend uithalen van financiële truuks door bijvoorbeeld grote financiële instanties. De grafiek van de laatste anderhalf jaar illustreert dit op duidelijke wijze.
Welke soorten doji's bestaan er?
Welke soorten doji's bestaan er?
TA AEX - gebotst op dalende trendlijn
TA AEX - gebotst op dalende trendlijn

Gerelateerde nieuwsberichten


'ECB maakt systeem kapot'

door Redactie geplaatst op 14 maart 2016
De ECB wil de inflatie kost wat kost dicht tegen de 2 procent brengen en wordt zo als het ware een kamikazepiloot. Dat zegt Nout Wellink, oud president van De Nederlandsche Bank.